Grunnmuren på plass

Som jeg lovet i forrige innlegg tenkte jeg å skrive litt om endringene vi har gjort i sesongoppkjøringen dette året. Definisjonen av galskap er i følge Einstein å gjøre det samme om igjen og forvente et annet resultat. Dermed har jeg snudd på flisa, tatt en kikk på min verdifulle og veldokumenterte treningsdagbok og gjort noen drastiske endringer sammen med min trener, Rob Kelley.

Siden jeg satte på bremsen i september og brukte den måneden på å restituere både kropp og sinn var jeg rekordtidlig klar. Den store fella å gå i da er etter min mening å angripe en ny sesong med enda mer iver og pågangsmot enn noen gang før og i beste fall være i form rundt juletider og utbrent før påske. Dette høres ut som noe jeg har prøvd tidligere opptil flere ganger, så da droppet vi den tilnærmingen.

Det fantastiske med å ha en trener som har hjulpet mange ut av feiltrening og har lang erfaring innen en rekke sykkeldisipliner er at han kan identifisere “typen” og tilpasse opplegget etter mine behov. Å ha en trener som sitter et stykke unna (USA) er uproblematisk med dagens teknologi. Jeg logger alt etter beste evne med både puls og wattdata, samt utfyllende kommentarer hver morgen og etter hver økt. I tillegg har vi samtaler på Skype uansett hvor vi måtte befinne oss i verden. Teknologien gjør dette mulig.

Tilbake til treningsopplegget.. Vi har jobbet etter en filosofi om lineær periodisering. Perioden frem mot nyttår har grovt blitt inndelt i  sykluser på 3 uker utvikling, 1 uke sikring, restitusjon og stabilisering. Denne uken er vel så viktig som de tre utviklende ukene, da det er her kroppen absorberer treningen, får mulighet til å reparere seg og løftes til et nytt nivå.

Intensiteten har vært fokusert rundt aerob terskel, dvs i området 20-30 pulsslag under anaerob terskel / laktatterskel / FTP. Draglengden har økt fra økt til økt til både effektivitet og tid har nådd tilfredstillende nivå. Deretter har vi gått opp et nivå på intensiteten til temposone. Dette er i området rundt 85% av FTP. Her har også fokus vært å utvikle den muskulære utholdenheten, da dette gir en solid grunnmur å utvikle den anaerobe kapasiteten på.

Treningsfilosofien baserer seg på at ved å bygge en robust grunnmur, en muskulatur som tåler moderat intensitet over lang tid og evner å unngå fall i prestasjonen bedres forutsetningene for hurtig restitusjon og man vil tåle mer trening på en høyere belastning når det blir fokus. Man vil og klare å ha en mer jevn og stabil form over en lengre periode. Jeg henger selvsagt med på teorien og er utrolig spent på hvordan dette “slår ut” i praksis.

PMC-base16-mh

Over ser dere utviklingen av sesongen min så langt. Fire hovedbolker (base 1-4) med innlagt samling i Frankrike og på Gran Canaria. I tillegg til å fokusere på aerob terskel og tempokapasitet har vi også fokusert mer på mine svakheter. Vektrommet har blitt besøkt to ganger i uka og jeg har jobbet både med spenst og hurtighet i hele vinter. Jeg har hatt stor fremgang her, men dette er generell trening. Det er først når man setter seg på sykkelen utover våren at dette forhåpentligvis blir verdifulle verktøy i kassa.

Jeg avsluttet min grunntreningsperiode med en standpunkttest på Nasjonalt Testsenter Sykkel (Høgskolen i Lillehammer). Her har jeg vært med jevne mellomrom de siste årene og har alltid blitt profesjonelt ivaretatt. De har en Lode ergometersykkel som de normalt bruker til å kjøre sykkeltester, men jeg ønsket å teste på egen sykkel denne gangen.

Joar er et servicemenneske og var ikke vond å be. Jeg fikk det akkurat som jeg ønsket og med topp moderne utstyr fikk jeg presise tall å forholde meg til. Som forventet viste verdiene at jeg har hatt et meget bra løft på aerob kapasitet og kjører økonomisk og sterkt i temposone. Men siden jeg enda ikke har fokusert intensitet i området rundt og over anaerob terskel så ble det bratt herfra.

Under kan du se et kort utdrag fra testingen på Lillehammer. Hele testen tok omtrent én time.

En liten kuriositet: Jeg var første prøvekanin i laboratoriets historie som fikk se mine egne VO2-målinger underveis på en makstest. Ikke det at det gjorde den store forskjellen, men artig å være pionér 🙂 Vi har allerede lagt opp til en ny test i etterkant av påsken (før vi reiser på verdenscup) og da forventer jeg å få kartlagt kvaliteten på treningen de kommende månedene svart på hvitt.

“It never gets easier, you just go faster”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.