Komfortabel vintersykling

Det sies at “det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær”. Med mange års bakgrunn fra jegertjenesten i forsvaret kan jeg bekrefte at dette stemmer. Dårlig vær er egentlig bare en unnskyldning fordi det er mer komfortabelt å holde seg innendørs. Vi hadde ikke annet valg enn å utnytte alt vær til vår fordel og mye handler om innstilling og den berømte og fryktede dørstokkmila.

083107-11

Om man tar seg selv i nakken og bestemmer seg for at været ikke skal være noen hindring har man hvert fall kommet over hinder 1 – rett innstilling. Det neste som bør være på plass for at man skal ende opp med en bedre opplevelse av å være ute i ruskevær er å kle seg etter forholdene.

I denne omgang snakker jeg om forhold relatert til vintersykling. Det er flere faktorer som bidrar til å kjøle ned kroppen. Vind kjøler ned og man bør ha et vindtett lag ytterst. Bruker man piggdekk holder man farten lavere og får mer motstand / mer varmeproduksjon. Vann i form av både svette, regn og sludd kjøler ned kroppen 25 ganger mer effektivt enn luft så man har mye igjen for å kle seg rett.

2015-01-11 11.14.22

Når det gjelder rutevalg om vinteren prøver jeg å velge flatere ruter for å unngå lav fart i bakkene hvor man blir varm og svett, for så å trille nedover med lav varmeproduksjon og mye nedkjøling fra vinden. Er man litt smart med bekledningen og rutevalget kan man få en skikkelig fin tur selv vinterstid. Ja det er godt å gå seg en skitur også, for all del 😀

Hodet

Her bruker jeg en buff i halsen, trukket litt opp i ansiktet for å skjerme kinnene. Under hjelmen en vindtett og fóret hjelmlue. Dette er et spesialprodukt laget for sykling med lav profil, ingen trykkende sømmer og fungerer bedre enn en vanlig topplue. Trekk den godt ned i pannen for å skjerme for vind. I tillegg alltid sykkelhjelm og briller. Brillene er ekstra viktig når det er kaldt for å skjerme øyne og ansikt for kald vind.

2020006

Overkroppen

Ytterst bruker jeg en vindtett og fóret ytterjakke. Er det stabilt tørt og kaldt er det viktigste at den er tett og fóret, men er det nærmere 0 grader og risk for sludd/regn er det vel så viktig at den ikke suger til seg fuktighet, men heller er en tynn skalljakke. Under jakken bruker jeg en supertrøye om det er fornuftig kaldt og en tynn ulltrøye om det er bikkjekaldt.

2140001_009

Det er veldig viktig å holde seg passe varm på overkroppen da det er her alle vitale organer er og kroppen prioriterer å holde disse varme. Om man bommer her vil kroppen kutte blodsirkulasjon til fingre og tær for å holde blodet varmt sentralt. Dermed er det fingrene som får svi. På hendene bruker jeg ulike hansker etter forhold. Kaldt så bruker jeg ofte klovotter, midt på; fingerhansker, mildt; tynne hansker. Northwave har hansker for alle forhold 😉

Skjermbilde 2015-03-01 kl. 09.48.032430005

Underkroppen

På bena bruker jeg en vinterbukse fra Northwave (53/11) som er vindtett og fóret (uten pute). Hva jeg har under denne avhenger av temperatur. Er det kaldt bruker jeg en stillongs og innerst bruker jeg en kort sykkelbukse med seler og pute. Det finnes vinterbukser med pad, men jeg synes det er best med puten innerst og to puter er et dårlig alternativ. Dermed er min anbefaling vinterbukse uten pute for å ha mulighet til stillongs under.

Skjermbilde 2015-03-01 kl. 09.48.51

På føttene bruker jeg tynne ullsokker. Ull varmer selv om det er vått, og det kan fort hende man svetter litt på føttene. Dermed er det lettere å holde varmen med noen tynne ullsokker og bomull etc må for all del unngås. Ikke gjør feilen å ta på for tykke sokker så det blir trangt i skoen, for da stopper blodsirkulasjonen og man blir kald.

Jeg har og prøvd ulike konsepter med varmesåler. Noen med ekstern batteripakke, som funket bra helt til batteripakken ikke tok lading lenger. Så prøvde jeg noen med innebygget batteripakke, men de bygde så mye at det ble trangt i skoen pluss at batteritiden var ELENDIG! I det siste har jeg syklet uten varmesåler og med rett skostørrelse går det ganske fint. Kommer nok til å kjøpe nye batteripakker til neste vinter igjen, da dette er meget komfortabelt i -10 og kaldere.

Thermic_SuperMax_Perform_XL

Når det gjelder skotøy så bruker jeg Northwave Extreme Winter GTX. Bruker str 45 i sommersko og går opp en str til 46 på vintersko for plass til litt tykkere sokker. Disse skoene har samme strammesystem som sommerskoene. Ratt som strammer og to-veis utløser som enten løser helt eller justerer lett ut. Fantastisk løsning for god passform. Har prøvd andre vintersko som har føltes pløsete, men disse sitter godt på foten og man har god følelse med pedalen. Ekstremt fornøyd! Gore Tex holder været ute og isolert oversko til over ankelen holder føttene varme.

Skjermbilde 2015-03-01 kl. 09.49.38

Til sist har jeg et lite “tjuvtriks” og det er 3-4 runder med duct tape i overgangen mellom sko og sykkelbukse rundt ankelen. Se på dette som en liten gamasje-løsning for å hindre kulde/slaps/regn ned i skoen og isolere ankelområdet. Bryr meg ikke om hvordan det ser ut, men det funker svært bra. Jålebukker kan jo eventuelt vurdere sort farge  😉

duct-tape

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.