Merida Grassroot på Skeikampen

Da var årets første Merida Grassroot-samling vel overstått og som vanlig møtte masse blid, sprek norsk ungdom fulle av forventning, energi, positivitet og pågangsmot til en felles samling på Skeikampen. Her samles vi normalt en helg tidlig på nyåret for sosialt samvær, lære litt om trening, kosthold, utstyr og gjennomføre både felles treningsøkter på ski og andre morsomme vinteraktiviteter.

Fredag kveld

Innlosjering på hotellet, felles middag, fordeling av gruppene og sosialt samvær. Mange brukte en del lengre tid enn normalt på grunn av den store mengden med nysnø og køer med folk som ville til fjells på ski og hytte. Jeg fikk som vanlig hovedansvaret for gruppa med de eldste guttene.

Langrenn første økt

Som instruktør stod jeg ganske fritt og i fjor fokuserte vi på klassisk teknikktrening denne økten. Etter samling med gutta ”mine” fredag kveld kom det frem at de i år heller ønsket en mer sammenhengende rolig langtur. Gruppa bestod av tretten spreke gutter og jeg hadde i tillegg god bistand fra NTG med instruktørstøtte.

Jeg hadde ikke sett på værmeldingen før jeg dro oppover, og temperaturen lørdag morgen var -14 grader. Dette var akkurat i grenseland av hva jeg hadde pakket med meg klær for, men vi startet meg en jevn motbakke for at vi skulle få i gang varmeproduksjonen. Det blåste heldigvis ikke så mye og var litt lunere nede i dalen, så da gikk det greit.

Puddernirvana!

De siste dagene har det snødd jevnt, og det har falt utrolig mye nysnø. Siden det har vært relativt kaldt har dette kommet som fjærlett puddersnø og løypene var ganske løse. Det var ikke vanskelig å få feste, men gliden var heller ikke noe å skryte av. I gruppa mi hadde halvparten valgt å skøyte og med de løse forholdene ble det tyngre enn normalt. Siden vi var såpass mange instruktører kunne vi dele opp gruppa i mindre deler slik at alle fikk gått i et fornuftig tempo uten at de fremste måtte stå lenge og fryse for å vente og de bakerste ikke alltid endte opp med kortere pauser enn de foran.

Stafetter, lek og moro

Etter økta var det godt med en varm dusj og en varm lunsj før vi gjorde oss klare til andre økt. På programmet stod blant annet stafett med fatbikes, parallellslalom med kjelke og trugestafett. Gruppene ble blandet og jeg fikk ansvaret for en av gruppene. Innsatsen var upåklagelig og siden laget vårt var en mindre så ble jeg like godt med på laget mitt selv ☺ Det var tullete tungt å sykle fatbike med så mye løssnø.

Forelesning på kvelden

Etter to økter med fysisk aktivitet, norsk vinterkulde og en god varm middag, var de fleste barn og voksne godt slitne. Men NTG greide å holde barna motiverte til og med i en tredje økt, hvor dyktige instruktører / lærere fra NTG fortalte om deres tilnærming til treninig, kosthold og utstyr og de kravene de stiller og de holdninger de lærer bort til sine utøvere. Dette mener jeg er et kjempetiltak og et viktig budskap å spre i ung alder. Fokus på allsidighet, lek og moro og ikke på resultater, spissing og dyrt utstyr.

Andre tur på ski

Søndag var det som i fjor planlagt en rolig langtur med gruppa som avslutning på helga. Mange på gruppa mi var med på denne turen i fjor og husket godt forholdene vi opplevde da. Det blåste tett, løypa var blåst igjen og det var tett tåke. Da kom min bakgrunn for Forsvaret godt med, for dette var ekstremvær og en treningsopplevelse som satt godt i minnet. Men mitt fokus på den turen var å lære de viktigheten av å ha en makker å følge med på og holde sammen. Slik ble den turen heldigvis en positiv opplevelse og god læring.

I år var været mye lettere, men likevel valgte jeg å holde gruppa nede fra selve fjellplatået da vi opplevde en del snøfokk og litt gjenblåste løyper på fjellet i går. I dag la vi turen i området rundt Austlid og fikk oss en litt mindre ekstrem opplevelse enn i fjor. Men jeg håper og tror likevel at dette ble en tur som gutta vil huske som en positiv opplevelse som de tar med seg som minne videre ut mot sesongstart og neste gang vi møtes igjen til samling.

Siden forholdene i år var ganske tunge med litt trått føre, dårlig glid og mye løs snø ble det også i dag nødvendig å dele opp gruppa i mindre deler etter nivå slik at alle skulle få en passende tur. Siden vi var såpass bra støttet av NTG Lillehammer gikk dette smertefritt som i går, og endte med at alle fikk seg en fin tur. Etter turen var det felles lunsj før vi skilte lag for denne gang og dro hjem. Takk for en fin helg!

Det neste på Grassroot-agendaen er sesongstarten i NorgesCup terrengsykling. Da samles vi med bar bakke under hjulene, splitter nye Merida sykler, klare til å tråkke i gang en ny sesong. Det første rittet er som i fjor på Darbu, og vi kommer til å følge opp syklistene under denne ritthelgen og ha samlingssted på Stians Sports lokaler på Røa. Det vil også gjennomføres fellesøkter for de som holder seg på landeveien. Takk for denne gang! – Jeg gleder meg allerede til å treffe alle igjen på Røa/Darbu i april. Inntil da, lykke til videre med treningen.

1483541_10151934315652620_341479212_o

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.