Nedtelling til Andalucía Bike Race

Denne vinteren har gått så utrolig fort! Det hjelper virkelig å dele den opp med høydepunkter med jevne mellomrom. Fra oktober og høstmørket snek seg innover oss var det samlingen på Gran Canaria som stod for motivasjonen og deretter var det Andalucia Bike Race.

Som jeg har nevnt et par ganger før så har jeg byttet trener og med det også gjort en del endringer i periodiseringen og grunntreningen. I store linjer har jeg gjennomført én syklus pr måned med tre uker utvikling og én uke sikring / restitusjon. Det er her man realiserer treninga, lar kroppen hente seg inn og får et nytt utgangspunkt før neste periode.

I baseperioden lot jeg alt av anaerob kapasitet ligge brakk med fullt fokus på å styrke den aerobe basen. Den ble svært robust og jeg hadde kun to dager av grunnet sykdom før nyttår. Det er jeg svært fornøyd med. Kontinuiteten i stimuli er avgjørende for fremgangen.

IMG_0318

Langkjøring på rulla – spesifikk utholdenhet

Etter nyttår skiftet fokus over fra grunntrening / base til kapasitet og mer konkurransespesifikk trening. Spesifisitet er viktigere å prioritere jo nærmere man kommer rittsesongen og som syklist innebærer det tid på sykkelen. I norske vinterforhold er det ikke vanskelig å argumentere for at man oppnår best kvalitet i denne perioden inne på rulla og med en wattstyrt rulle som verktøy er det lett å finjustere intensiteten og kontrollere effekten av treninga regelmessig.

Som maratonrytter vil det å trene konkurransespesifikt innebære stor fokus på muskulær og anaerob utholdenhet rundt laktatterskel og dermed vektlegges mye tid til å arbeide rundt denne intensiteten. Lavterskeltrening gjør akkurat passe vondt til at man kan tåle et større volum av dette enn høyere intensitet og kroppen restituerer denne også raskere.

Det som er viktig å være klar over er at ingen er like og en filosofi er basert på en helhet og ikke kun enkeltøkter. Det er den totale pakken og sammensetning av økter og annet stress/belastning som avgjør om man bygger seg opp eller bryter seg ned. Selv er jeg full av type1 muskelfibre og har dermed meget god arbeidsøkonomi og tåler submaksimal belastning godt.

IMG_0359

Kvalitetsøkter innendørs. Motivasjonen er på topp, null problem med timer

Jeg har smertelig fått erfare hva som skjer med muskulaturen når den blir utsatt for et for stort volum av høy intensitet (120%+ av terskel). Dette er selvsagt individuelt hvor mye den enkelte tåler, men min anaerobe kapasitet er ikke spesielt god – noe som sier seg selv med min muskelsammensetning. Men det er klart at skal man bli ordentlig god holder det ikke å kun trene på det man er god på fra før. ‘Styrk dine svakheter og vedlikehold dine ferdigheter’.

Nå er det kun én uke igjen til vi reiser til Spania og skal kjøre sesongens første konkurranse. Som vanlig er det radarparet jeg og Thomas Engelsgjerd som reiser sammen og vi gleder oss stort. Denne sesongen har vi samkjørt sesongoppkjøringen slik at vi drar ut sammen og periodiserer relativt likt. Andalucia (21-26. feb) er første på planen, deretter et par uker hjemme før neste samling gjennom påsken til Alicante og Ibiza (13-29. mars).

Her er vi invitert ned av arrangøren til å delta på Ibiza Bike Race – et tredagers etapperitt i påskehelga 25-27. mars. Både Alicante og Ibiza er nye steder for oss begge og det var en av grunnene til at vi ønsket å reise hit. Har hørt mye bra om terrenget rundt Alicante, og Ibiza har de fleste hørt om – kanskje i en annen sammenheng enn sykling, men det ser meget lovende ut:

Men før vi kommer så langt er det altså Andalucia Bike Race som står for tur. Vi har begge fått lagt et bra grunnlag i vinter og vi er motiverte og klare for å ha det gøy og gi gass. Planen er å bruke rittet som siste fase i en kapasitetsbolk med full fokus på restitusjon når vi kommer hjem. For min del er det femte året jeg kjører rittet, men arrangøren har vært veldig flink til å lytte til rytterne og forbedret seg for hvert år så det er alltid en fryd å komme tilbake.

Når det er sagt har de vært profesjonelle fra første året, men rittet har økt i popularitet og rammene har endret seg. Nivået har også økt i takt med statusen til rittet og er omtrent på høyde med Cape Epic, Transalp og Swiss Epic. Stiene i området rundt Córdoba er helt fantastiske og naturen i Jaén er storslått. Klart at Transalp og Alpene har sitt særpreg, men det som er så fint er at hvert område har sine kvaliteter.

Savnet til Andalucía var stort i fjor da jeg valgte å bli hjemme. Dermed er det med STOR glede at jeg atter en gang pakker ned fulldemperen og går gjennom de siste forberedelsene før vi nok en gang står på startstreken for en ny sesong. Blir virkelig spennende å få kjenne fast underlag under dekkene igjen nå og se hvordan treningen i vinter har fungert. Planen er å filme litt underveis på rittet, så følg med fremover 🙂

One Comment:

  1. Godtur gutter. kos dere på sykkelen 🙂 og spark godt i fra 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.