Vårsesongen er i gang

I år som så mange år før tjuvstartet jeg rittsesongen med Andalucia Bike Race i februar. Det jeg fikk oppleve der nede var “sjokket” på kroppen med overgangen fra kontrollerte økter og steady drag på rulla til bratte kneiker og stor variasjon utendørs på mye tunge gir.

Greit nok at ABR kun var trening, men følte ikke akkurat at jeg var forberedt på det jeg møtte der nede og tok med meg erfaringen videre hjem for å ha noe å fokusere på å utvikle videre fremover. Da vi var i Benidorm og på Ibiza var disse egenskapene betraktelig bedre, men da fikk jeg plutselig prestasjonsangst og høye skuldre. La lista for høyt, fokuserte på resultat og stressa meg selv så mye at jeg ikke klarte å fungere.

Dette var nok en erfaring jeg tok med meg hjem. Klart at det var en liten nedtur å ikke føle at jeg fikk ut det jeg visste jeg fikk til på trening og satt inne med av kapasitet, men prøvde å se læringen i det. Fokus etter dette var rett og slett å få senket skuldrene og endre innstilling og tankesett. Ha det gøy og ikke tenke på resultater som kun bidro til å stresse meg.

IMG_0821

Vakker natur med utsikt over Rotneim i Hallingdal. Hjembygda

De gode rittopplevelsene mine hvor jeg føler jeg har fått ut hva jeg var god for er det langt mellom. Motoren / beina er som regel bra og trening har det vært mer enn nok av, men jeg har virkelig innsett hvor stor del av en prestasjon den mentale biten faktisk er. Dermed har jeg vektlagt gleden ved syklinga mer enn noen gang og hatt spørsmålet: “hva er det ved syklinga som GIR MEG energi?”

IMG_0827

Eldrevatn, Hemsedalsfjellet – Grensa mellom Buskerud / Sogn og Fjordane

Svaret på det er omfattende. Jeg kunne ikke ønske i min villeste fantasi et liv uten sykling. Da hadde jeg blitt dypt ulykkelig. Jeg liker opplevelser, reise og oppdage nye steder, samhold med gode venner, bli kjent med nye mennesker, være i god form, presse kroppen og bli skikkelig go’sliten, gøy med tøft utstyr, spenning, adrenalin og utfordringer for å nevne mye. Så sykkelen er nok blitt en del av meg og kommet for å bli 🙂

Montebellorittet

Forrige helg gikk første norgescup maraton av stabelen. Startfeltet var stort, men jeg var ikke en del av det. Grunnen til det er rett og slett at jeg tok skrittet tilbake, sa fra til treneren at jeg trenger å stole på meg selv, finne balansen og bruke min egen erfaring og rutine. Men det var kanskje noen som synes de så meg der likevel? Og det stemmer.. En god kompis av meg syklet turrittet og jeg ble med han og tok det som en treningsøkt. Jeg holdt meg ute av veien og tok ikke vind eller hindret noen som deltok, så slapp av folkens! Det var veldig hyggelig å være en del av atmosfæren uten å sette meg selv under press for å “måtte” prestere igjen.

IMG_0870

Montebellorittet ble en god treningsøkt og sosialt påfyll

Vestmarkrittet

Neste helg kommer mitt første maraton / turritt i Norge denne sesongen. Jeg har fått trent ganske bra siste måneden, men stiller opp her uten å forvente noe annet av meg selv enn å gjøre mitt beste. Det er min egen innsats og en indre positiv dialog jeg skal fokusere på under dette rittet og slik sett blir det en god treningsøkt. Mental trening er også noe jeg fokuserer mye på under de harde treningsøktene mine. På de rolige øktene handler det mest om å nyte opplevelsen, samle inntrykk, beundre vakker natur og kanskje utfordre meg selv på noe teknisk og rose meg selv når jeg klarte å holde intensiteten lav nok 🙂

Island

For tredje år er jeg så utrolig heldig å bli invitert til Island og Blue Lagoon Challenge. Denne gangen drar slår vi sammen Merida Norge og Sverige og jeg tar med meg spurtkongen Emil Linde over til vulkanøya! Dermed har jeg forfremmet meg selv til teamcaptain og hjelperytter da jeg overlater selve sprinten til min kollega 😉

Lillehammer – Oslo

Helga etter Island har jeg fått et innfall fra sidelinja om å hive meg med på Lillehammer-Oslo. Jeg stiller som diesellokomotiv sammen med resten va gutta i BOC1 ekspress, så får vi se hvordan det bærer i vei. En annerledes og artig opplevelse blir det uansett.

IMG_0832

Nok et skrytebilde av den vakre utsikten over Gol / Hallingdal 🙂

Terrengskolen

Rett etter Lillehammer-Oslo er det Merida terrengsykkelskole på Skeikampen. Jeg er som vanlig med der oppe som en av hovedinstruktørene og dette er en uke som gir meningsfylt påfyll. Stisykling i høyfjellet, motiverte barn og ungdom, sosialt og skikkelig artig. Uka avsluttes med andre norgescup i maraton og en av mine desiderte favoritter: Bukkerittet.

Tett program, men det liker jeg. Np er jeg sjef over egen trening og har virkelig innsett hvor viktig det er å fylle på den mentale tanken og ikke bare tappe av den og slite seg ut både fysisk og mentalt. Da blir man til slutt utbrent og demotivert. Motivasjonen er på god vei tilbake, jeg koser meg med syklingen og det er mye å se frem til nå.

Jeg har også funnet frem igjen løpeskoene og prøver å få meg en ukentlig rolig løpetur i naturen. Aller helst på sti. Ingen musikk på øret annet enn fuglekvitter og bekkesus, god tid til å fange opp inntrykk av det man farer forbi og nyte følelsen av å være fri, frisk, sunn og i god form. Det er nok ikke veldig skadelig for sykkelformen heller – snarere tvert i mot tipper jeg.

IMG_0877

Krysstrening – bryter opp monotonitet, nye impulser og variasjon. Artig 😉

IMG_0880Tryvann – Vi sees plutselig på en eller annen sti der ute i naturen 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.